Müller Thurgau
Má světlou barvu se zelenožlutým odstínem, vůně je muškátová s ovocnými tóny, v chuti je svěží s menším obsahem kyselin. Ve vůni a v chuti je možné hledat travnaté tóny, citrusové plody, muškát, angrešt, černý rybíz, broskev nebo grapefruit. Víno je středně plné a harmonické. Je vhodné jej produkovat jako odrůdové víno, ale také jej scelovat do cuvée , zejména s později zrajícími odrůdami s nadměrným obsahem kyselin.
Veltlínské zelené
Víno má zelenožlutou barvu a jako mladé voní svěžestí, pepřnatostí. Z vinic na hlinitých půdách se objevuje vůně lipového květu, na půdách prvohorních hořkomandlová, na spraších kořenitá. Při zrání na láhvích se nejprve objevují zesílené kořenitě pepřnaté tóny, které posléze zanikají a nejvíce kraluje mandlová chuť zjemněná u predikátních vín vyšších stupňů sametovou plností. Veltlínské zelené se používá do směsí pro známková vína a také jako surovina pro výrobu šumivých vín.
Ryzlink rýnský
Barva vína bývá u mladých vín žlutozelená, stářím získává zlatou, jantarovou barvu. Víno se může pít jako mladé i jako archivní. Mladá vína se vyznačují svěžím ovocným charakterem a vyšší kyselinou, starší vína jsou více harmonická. Vůně pokrývá širokou paletu zejména v závislosti na stáří vína a půdních podmínkách. Typické jsou ovocné, minerální tóny (lipový květ, limetka, broskev, ananas, křemen), velmi zralá vína mohou vonět po petroleji. Mladá vína bývají svěží, ovocná a řízná, starší se zakulacují, harmonizují. Zejména přívlastková vína jsou velmi vhodná k dlouhodobé archivaci.
Ryzlink vlašský
Víno je charakteristické především vyšším obsahem kyselin. Má širokou škálu vůní, barva je světle zelenožlutá. V chuti je plné a harmonické. Ve vůni a chuti lze hledat červený rybíz, angrešt, luční kvítí, hrozinky, sladký citron nebo medové tóny. Ryzlink vlašský se hodí jako osvěžení po namáhavé práci, k uzeninám či slanině. Suchá vína jsou vhodná i jako aperitiv k studeným předkrmům a k jídlům prosté všední kuchyně. Můžeme jej podávat k zeleninovým jídlům, zeleninovým polévkám, bílým sýrům, lehkým uprávám ryb nebo jemným paštikám. Víno se hodí i k dlouhodobé archivaci.
Sauvignon
Hrozen je malý a bobule obsahují vysoce aromatické látky, které zpočátku tvorby mají tóny vůni kopřivových nebo po černém rybízu či angreštu a při pozdějším zrání pak přecházejí do vůně zralých broskví. Vhodné je i k uzeným rybám, pečením nebo k sýrům s ušlechtilou plísní. V současné době se víno této odrůdy těší ve světě velké oblibě. Podává se k bílým masům a rybám.
Rulandské bílé (Pinot Blanc)
Při odpovídajících podmínkách jsou vína elegantní, harmonická, plná a bohatá. Zelenožlutá barva, jemná květinová vůně, u vyzrálého vína chlebnatá.Víno je plné, extraktivní, harmonické a má dlouhý odchod. Nikdy nepostrádá kyseliny. Ve zralém víně se objevuje chuť hrušky, broskve, chleba, červeného ovoce, lískových oříšků, mandlí, másla nebo vanilky. Svou svěžestí patři i mezi vynikající aperitivy. Vína této odrůdy lez doporučit ke slavnostním příležitostem při bohatém výběru masitých jídel. Vhodné je i k uzeným rybám, pečením nebo k sýrům s ušlechtilou plísní.
Rulandské šedé (Pinot Gris)
Charakteristicky je zlatožluté. Neutrální vůně s ovocnými tóny, chuť je plná, hebká, s vysokým extraktem, víno je harmonické, vláčné, s utlumeným působením kyselin, dochuť je dlouhotrvající. Ve vůni a chuti můžeme hledat pomeranč, grapefruit, meruňky, oříšky a med, kouřové a máselné tóny, koření, botrytické tóny, chlebnatost, jablka, hrušky, mango, květiny, ale i kakao, vanilku či včelí vosk. Vína Rulandského šedého doprovázejí nejčastěji hutná a kořeněná jídla nebo rybí speciality, těžší úpravy drůbeže či hustší polévky.
Hibernal
Typické odrůdové víno má zelenožlutou barvu, vůně je intenzivní, příjemně ovocitá, chuť plná, velmi extraktivní, typicky kořenitá. V odrůdovém víně je vyšší obsah kyselin, ve výběrech jemná harmonie. Ve vůni a chuti můžeme hledat černý rybíz, angrešt, ananas, broskev, grapefruit, červený pomeranč, kiwi, jablko, hrušku, meruňku, broskev, jemné květinové tóny, v odchodu někdy též jemnou hořčinku. Hibernal můžeme podávat k předkrmům, rybám nebo k mořským plodům.